Årstidstips

 

Årstiderna

Hösten och vintern är Vatas årstid.

Saven lämnar löven, som torkar och blåser med vinden. Har du mycket Vata i din kroppstyp kan du uppleva kyla som besvärande.  Om du dessutom har överskott på vata , som trängt ända in i skelettets hålrum, kan du uppleva ledvärk mera påtagligt, särskilt vid väderleksförändringar.

När Vatas balans rubbas blir vi mer mottagliga för sjukdom och obalanser. Vatas primära karaktärsdrag är rörlighet, torrhet och kyla. Enkelt sagt är det sådant som ska undvikas och balanseras, genom att tillföra dess motsats – stabilitet, fukt och värme.

Vanliga Vata problem är bland annat förstoppning och nedsatt immunförsvar.

Denna mix kan hjälpa till att klara luftvägarna vid förkylning och kan lindra såväl hosta som snuva.

  • Saften av en citron
  • 1 msk honung
  • ½ tsk ingefärspulver eller finhackad färsk ingefära
  • 1 krm mald svartpeppar

En kopp hett vatten på fastande mage om morgonen är utmärkt för att få igång matsmältningssystemet. Pressa gärna lite citron i vattnet.

Läs mer under rubrik,; personlighetstyperna för att få en första bild av vilken dosha som du har dominant.

Höst och vinter är de bästa årstiderna för att öka på intaget av söta smaker, naturligt söta livsmedel som honung,  dadlar, russin och fikon.

  •  Välj varm mat och dryck som är smörjande, gärna lite oljig som också är bra för matsmältningen.
  • Minska ner på ditt intag av rå mat, t ex sallader och råa grönsaker generellt. Och om du ändå äter dem, ät dem hellre rumstempererade än kylskåpskalla.
  • Undvik även torra livsmedel som t ex müsli, knäckebröd eller cornflakes.
  • Dra också ner på koffeinhaltiga drycker
  • Öka på med örtteer och varmt vatten, ingefärste är värmande för en frusen kropp och själ. (läs mer om ingefära under kryddor)
  • Koffein får lätt vata ur balans.
  •  
  • Skydda dig mot kyla och blåst med hjälp av varma kläder, varma bad eller bastu.
  •  Välj långa promenader  eller lugn yoga framför hårda träningspass. Hårda träningspass stressar kroppen när vata är hög som nu.
  • Var observant på dina dygnsrytmer, vata balanseras av regelbundenhet i sömn, lägg dig senast   kl. 22.00 särskilt viktigt om du har lätt för att få oro och ångest. Sömnproblem är vanligt när vata är i obalans.
  • Se till att du har vata i balans i tjocktarmen och nervsystemet, Chyavanprash, Ashwaganda, Trifala kan vara till hjälp. (Ayurvediska örter som jag säljer i min butik)

Våren – Kaphatid

Det är nu som naturen vaknar och allt börjar gro och växa på nytt. Kapha står för det som expanderar och vissa kan känna av överskott av Kapha i form av vår allergi, med ökad slembildning och rinnande näsa och ögon. Kapha doshan har kvalitéerna kall, flytande och tung.

När denna dosha är ur balans blir vi benägna att samla på oss av allt möjligt – extrakilon och olika kroppsvätskor.  Vanliga Kapha problem är övervikt och slem i luftvägarna, ödem och ämnesomsättningsrubbningar. Vårtrötthet drabbar Kapha mer än andra.

När våren är här borde alla ha en rening, bland alla detox- och kostråd är det lätt att missa de allra viktigaste och enklaste sätten att kickstarta kroppen och rensa ut toxiner: syre och vatten.

Att andas och dricka vatten på rätt sätt är utrensande och gör dig klar och lätt i kropp och sinne. Dessutom förebygger det typiska vårobalanser som pollenallergi, långsam matsmältning, trötthet, vårförkylning, nedstämdhet etc.

Om du ska satsa på något för att må bra i vår, börja andas och drick vatten på rätt sätt.

Syret – viktigaste födan

Syret är den viktigaste födan av alla. På inandning når syret kroppens alla celler. Andetaget förser inte bara kroppen med syre som används i vårt cirkulationssystem, för att smälta föda och ta upp näring, stärka immunförsvaret, producera energi i cellerna, rensa kroppen från slagg på utandningen och aktivera kroppens parasympatiska nervsystem.

Med varje inandning fylls även livskraften på, prana, på yogiskt språk.

Livskraften används av vårt nervsystem. Varje tanke, känsla, handling, vilje- och muskelansträngning förbrukar en viss mängd livskraft. Hög tanke- och känlsoverksamhet, som vid stress, depression, sorg, kräver stora mängder livskraft.

Stress hindrar andetagets läkande effekt. Hjärnan som kräver 20 procent av det syre vi andas in för att fungera optimalt, tar stryk allra första. Därför blir vi så mycket mindre effektiva, sämre på att lösa problem, ta kloka beslut och uppfatta vad vi behöver för att må bra när vi stressar.

Koppla upp dig på det långa djupa medvetna andetag fem minuter varje dag. Sitt bekvämt med fötterna i golvet. Andas in ett djupt andetag ner bakom naveln, fyll upp lungornas så att magen expanderar, revbenskorgen likaså, och bröstet reser sig mot himlen. Det är helt naturligt att magen som först expanderar jämnas ut när du fyller lungorna ända upp i bröstet. Låt utandningen sakta pysa ut utan ansträngning, töm lungorna på botten. Vänta i mellanrummet som andetaget naturligt tar innan kroppen säger till att den behöver nytt syre.

Andetaget kopplar ihop kropp, sinne, sinnesintryck och själ/ande. Lösgör dig från huvudet och skickar in dig i kroppen. Det gör dig lugn, klar och vital. Ett fullständigt andetag står för ca 50 procent av kroppens utrensning.

Vatten, livets elixir

Kroppen består till 75 procent av vatten som smörjer leder, kokar maten i magen, ger lyster åt huden. Vatten är en av livets elixir och därför också den bästa drycken. Det är både renande och utresande. Med vattnet åker slagg och toxiner ut genom tarmkanalen och huden.

Hur mycket vatten just du bör dricka beror på kroppstyp, ålder och årstid, klimat. På sommaren behöver vi mer vatten. Vi blir generellt torrare när vi blir äldre.

På våren har många, oavsett kroppstyp, ofta långsam matsmältning, och matsmältningselden kan behöva eldas på med kryddor för att få igång utrensning av slagg och toxiner. Det beror på att kapha dominerar den här årstiden. Om toxinerna och slagget blir kvar blockerar de kroppens vävnader och celler och kan bidra till vårallergi, långsam matsmältning, trötthet, vårförkylning, till och med nedstämdhet.

Här är en guide hur du kan balansera din kropp med vatten under våren:

  • Blir du lätt torr, har en oregelbunden matsmältning och lätt får förstoppning, ska du dricka rikligt vatten (Vata). Gärna varmt kokt vatten. Hjälpa den långsamma matsmältningen med vatten kokt med ingefära, spiskummin eller fänkål mellan målen. Eller gör ett te på lika delar av dessa kryddor.
  • Är du varm och svettas mycket, har en snabb matsmältning, lätt får diarré när du stressar behöver du också dricka ordentligt med vatten för att svalka kroppen (Pitta). Drick kokt avsvalnat vatten. För att stärka och balansera eventuellt långsam matsmältning, koka vattnet med fänkål eller koriander och drick mellan målen.
  • Du som har långsam/svag matsmältning och lätt blir förkyld med slemmig hosta bör inte dränka den lilla elden du har med för mycket vatten (Kapha). Drick varmt vatten mellan målen. Koka vattnet med ingefära under våren. Du kan även göra te på lika delar kanel, ingefära och kryddnejlika.

Generella vattenråd;

  • Drick vatten minst en halvtimme före frukost för att rensa tarmen innan du intar ditt första mål.
  • Citron är basiskt, lite pressad citron i morgonvattnet är därför en god morgonrutin.
  • Dricka vatten 1 timme till 30 minuter innan maten –  stimulerar matsmältningselden.
  • Drick vatten mellan målen, inte till maten. Att dricka stora glas kallt vatten medan du äter försvagar matsmältningselden. Några klunkar till maten hjälper matsmältningen att koka födan. Idealet är att du smuttar på vatten genom dagen. Kolsyrat vatten och läsk hämmar matsmältningen.
  • Kokt vatten är lättare för kroppen att ta upp. Koka vattnet på morgonen och slå över det i vattenflaskan, så är det klart för det du ska göra under dagen.
  • Investera i en bra glasflaska med skydd istället att förvara vattnet i plast, som sprider sitt gift till vattnet. Ha vattenflaskan med dig, tillgänglig under dag

Nu på våren ser vi de späda nässlorna dyka upp i naturen, här kommer ett recept på nässelsoppa:

4 portioner

  • Skölj 2 liter späda nässlor noga.
  • Smält 2 – 3 msk smör eller olja i en kastrull, fräs nässlorna lätt i smöret med en hackad lök och lite vitlök. Koka upp ½ liter vatten vid sidan av och häll det kokande vattnet över nässlorna.
  • Låt sjuda 5 minuter. Mixa soppan med en stavmixer.
  • Tillsätt ytterligare 5 dl vatten – ersätt ev. 1 – 2 dl grädde.

Smaka av soppan med salt, svartpeppar, citron och kanske lite riven muskot. Servera soppan het med crème fraiche eller kokta ägghalvor.

Björken – mer användbar än du tror!

Ju färskare skotten och bladen är, ju bättre – ut och plocka!

 Bladen kan ätas färska som sallad, eller kokta i paj och soppa.

  • Bladen kan även torkas och användas som bas i te.

Tidigt på våren kan man även, med markägarens tillåtelse, tappa björksav, som innehåller frukt- och aminosyror, c – vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink och natrium.

Unna dig lyxen med en  abhyangamassage, en varm oljemassage med varm mognad sesamolja. Mjukar upp muskler och leder samt ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen och för bort avfallsprodukter. Extra bra som kombination om du påbörjar en detox nu på våren. (Läs mer om abhyangamassage under mitt utbud)