Spiskummin

 

th[1]

Spiskummin är en mycket gammal kryddväxt. Den kommer ursprungligen från Egypten och har odlats i tusentals år i Mellanöstern, Indien och Kina. Spiskummin omnämns i Bibeln. Den spelade en framträdande roll i antikens gastronomi och medicin. Hippokrates ansåg att spiskummin var verksam mot gulsot, feber och lungsjukdomar och den användes även mot kvinnosjukdomar. Under medeltiden användes det flitigt mot magbesvär men symboliserade kärlek och trohet. Spiskummin är även en viktig ingrediens i kryddblandningar som t.ex. curry.

Torkad spiskummin kan användas både mald, vilket är vanligast, och som hela frön. Fröna är vanligtvis gulbruna. Spiskummin ska inte förväxlas med kummin (Carum carvi), vars smak är helt annorlunda. Det förekommer dock att spiskummin felaktigt kallas kummin, t.ex. i recept. En orsak till att sådan förväxling ibland sker är att det engelska namnet för spiskummin är cumin. Vanlig kummin heter caraway på engelska.

Funktion och terapeutisk användning
• Matsmältningsfrämjande
• Väderspänningsfördelande
• Främjar tillverkning av pankreasenzymer nödvändiga för näringsupptag och optimal matsmältning
• Motarbetar menskramp
• Anticancerogen beträffande mag- och levertumörer
• Ökar leveravgiftningens enzymer. 

Ingen toxicitet är känd vid mängder under två matskedar om dagen Gravida bör undvika användning eller använda spiskummin med försiktighet.

LINSSOPPA med bla spiskummin, ingefära och vitlök

Innehåller den energigivande och stärkande kryddblandningen trinity roots (treenighetens rötter: vitlök, lök, ingefära). Den innehåller även gurkmeja som är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Spiskummin som driver ut gaser ur magen och är bra för matsmältningen. Linser innehåller protein, fibrer, B-vitaminer, järn och zink.

Ingredienser

  • 2 dl gröna linser
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 1/2 tum längd färsk ingefära
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • Ghi eller olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1msk malen koriander
  • 1 msk Garam Masala
  • 1 tsk spiskummin färsk koriander

Så här gör du:

1. Linserna kan läggas i blöt över natten, men det är inte nödvändigt. 2. Koka linserna i vatten med buljongtärning på låg värme i ca 20 minuter. Ta bort skummet som bildas på ytan. 3. Hacka lök, vitlök och ingefära (eller kör i mixer). 4. Häll Ghi eller olivolja i en stekpanna och stek blandningen i ca 10 minuter. 5. Blanda i de övriga kryddorna och låt steka några minuter till. 6. Blanda ner kryddblandningen i soppan och låt koka en stund till. 7. Hacka färsk koriander och strö på soppan. 8. Njut av soppan.