Ayurvedakunskap

Matsmältningen och dina symtom

Huruvida maten blir till näring eller ama = slaggprodukter beror på hur stark din matsmältning är. Faktiskt så är matsmältningen, som inom Ayurveda kallas agni, den enskilt viktigaste faktorn som avgör din hälsa. Fritt översatt så betyder agni eld och hänger samman med den kraftfulla energitransformationen som bryter ner maten och förvandlar den till energi till din kropps biljoner celler. Din agni är en superintelligent dirigent som dirigerar ämnesomsättningen i hela kroppen vilket gör att du slipper åkommor som gasbildning, uppsvälld mage, halsbränna, förstoppning, diarré´ och mycket annat. En välskött agni = eld gör din kropp effektiv så att den undviker att orenheter samlas.

Svag matsmältning är också skälet till att vi får allt svårare att ta upp näringsämnen i takt med att vi blir äldre. Forskning på åldrande visar att efter fyrtio- till femtioårsåldern minskar upptaget näringsämnen vilket kan leda till kronisk vitamin- och mineralbrist och därmed spela en roll i de hälsoproblem som uppstår på vår ålders höst. Således börjar även den moderna vetenskapen skymta hur viktig matsmältningen är, vilket Ayurveda alltid ar betonat.

Modern medicin och ama

Egentligen är ama inte någonting konstigt ur den moderna medicinens synvinkel. Även om det inte finns något direkt motsvarande begrepp så har man inom medicinen insett att vissa sjukdomar orsakas av att restprodukter ackumuleras i kroppen. I stället för ama används begrepp som kolesterol, fria radikaler, transfetter, urinsyra mm.

 Åderförkalkning (blockerade artärer orsakade av störningar i kolesterolomsättningen), gallsten ( orsakad av sörjig ama fylld galla), gikt ( skapad av urinsyra från ickefungerande smältning av protein), njursten (på grund av ansamling av kalcium och oxalsyra), är exempel av sjukdomar som orsakas av ama = slaggprodukter. I värsta fall kan det uppstå en immunreaktion mot den ama man har vilket leder till inflammation.

Faktiskt så antyder den senaste forskningen inom modern medicin att inflammation är den viktigaste underliggande orsaken till många kroniska sjukdomar, inklusive hjärt-kärl sjukdom. Vad den moderna medicinen ännu inte kommit fram till är vad som orsakar inflammationen.

Ayurveda ser inflammationen som kroppens egen läknings reaktion i det att den försöker rensa bort den giftiga ama som var den ursprungliga orsaken, därför bör man få bort slaggprodukterna genom att öka förbränningen  med kost- och livsstils råd men även renings kurer efter just din individuella konstitution.