Svartpeppar

th[1]

Svartpeppar framställs av de halvmogna gröna bären som samlas ihop i högar och läggs ut i solen för att jäsa och torka. Svartpeppar räknas som ”kungen av kryddor”. Svartpeppar är den mest använda kryddan i världen. Svartpeppar tål lång koktid och ingår i många kryddblandningar. Svartpeppar är mindre stark och mer aromatisk än vitpeppar.

Peppar har odlats på Malabarkusten, Pepparkusten, i Kerala i Indien under många tusen år och på 300-talet f kr på Alexander den stores tid hittade pepparn till Europa där den snabbt blev populär.

Pepparn introducerades på Java av indiska emigranter på 100-talet f Kr. Araberna övertog handeln och bildade ett handelsmonopol som hemlighöll pepparns ursprung. Kryddan skeppades från Indien och fördes med karavan över den Arabiska halvön. Under tidig medeltid fick Venedig ensamrätt att handla med araberna och det redan höga priset på peppar steg ytterligare. Svartpeppar är en av våra mest använda och uppskattade kryddor, men kanske inte lika känd i hälsosammanhang. 

Svartpeppar ger ett ökat flöde av saliv och magsafter och har en stimulerande effekt på matsmältningsorganen. Till följd av detta kan de svarta små kornen ofta lindra magbesvär och ge minskade väderspänningar.

Ayurveda rekommenderar svartpeppar (torkad pepparfrukt) för Vata och Kapha kroppstyper.

Svartpeppar används också i många av Ayurvedas olika preparat. Svartpeppar är en antioxidant, har antibakteriella egenskaper och stimulerar slemhinnor i mag-tarmkanalen.

Förkylningste 

  •  Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl)
  • Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk mald kanel
  • Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 37 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.
  • Drick 2 koppar dagligen under förkylningstiden, morgon och kväll.

 Förbränna de slaggämnen som ligger deponerade i kroppens vävnader

Koka 8 dl vatten i 15 min med 1/2–1 tsk mald ingefära och 1 tsk mald spiskummin, häll i termos och drick under dagen, några klunkar då och då i ca 3 veckor.