Kummin

 

th[1]

Kummin

Kummin är det torkade fröet från en ört med samma namn som tillhör familjen flockblommiga växter. Det är en tvåårig växt som blir cirka 7 dm hög. Växtens torkade frön används som krydda. Den finns vild i hela Europa på torra platser t.ex. utefter vägkanter och odlas i stor omfattning.

Örten är en gammal kulturväxt känd från Babylon, Egypten och Syrien. Kummin har ett stort kommersiellt värde och odlas i stor skala både i Tyskland och Holland. Både släktnamnet och artnamnet härrör direkt från det gamla arabiska ordet för ”frö”, nämligen karawya. Egypterna använde frön i äldre tider både medicinskt och som smaksättare. Kummin har använts åtminstone i 5000 år. Fynd har gjorts i måltidsrester från stenåldern, i egyptiska gravar och vid gamla karavanhalter längs sidenvägen.

Kumminfrö kom förmodligen inte att användas i Europa förrän på 1200-talet, men då gjorde det ett bestående intryck

Förr bar man uppvärmd kummin i små påsar av linne som smärtstillande medel. Påsen lades på det ömma stället på kroppen t.ex. vid tandvärk.

Kummin är ett aromatiskt frö som kan användas av alla doshor. Kummin är en viktig del i Ayurvedisk matlagning för dess distinkta smak och fantastiska medicinska egenskaper. För alla möjliga problem med matsmältning kan du nästan alltid säga: “Blunda och använd kummin!”.

Kummin lugnar ner “magelden” och förbättrar upptagningen av mineraler i tarmen. Det hjälper till vid problem med gaser och kan också användas som smärtstillande. Magsmärtor, illamående och diarré kan förbättras med kummin. Kummin hjälper också till att reparera vävnader. Den är skarp, bitter och kylande.

Kummin används främst för att lösa kramper i mag-tarm-kanalen och gallvägarna, som väderfördelande medel vid uppkördhet och som stimulerande medel vid aptitlöshet och dålig matsmältning, samt för att stimulera mjölkproduktionen vid amning. Som krydda motverkar kummin magknip som lätt uppstår när man äter svårsmält mat som bröd, kål, ost mm. Kummin är särskilt lämplig vid kolik och väderspänningar hos barn och spädbarn.

  • För att sänka feber kan du blanda lika delar kumminfrön, korianderfrön och fänkålsfrön. Tillsätt 1 tesked av blandningen till 2 1/2 dl kokande vatten. Låt dra i 10 minuter och drick.
    • Vid illamående och orolig mage kan du prova med ett te gjort på 1 tesked kumminfrön och en nypa mald muskotnöt i 2 1/2 dl kokande vatten. Låt dra i 10 minuter.
    • Vid infektioner i vaginan kan du prova detta: 1 tesked kumminfrön, 1 tesked Ghi, 1 tesked hackad lakritsrot och en halvliter kokande vatten. Låt dra i minst 10 minuter. Låt svalna till kroppstemperatur och använd för sköljning.
    • För viss lindring vid menssmärtor: Rosta kumminfrön i en osmord järnpanna tills de luktar skarpt. Tugga en näve långsamt och drick sedan 1 matsked aloe vera juice.