Koriander

Koriander förekommer i Medelhavsområdet och sydvästra Asien som krydd- och medicinalväxt. En ettårig växt som blir ca 70 – 100 cm hög. Den sägs ha fått sitt namn av dess lukt av vägglus, på grekiska koris. Den omnämndes redan i Bibeln där koriander har antagits vara manna som Gud lät falla från himmelen för att mätta israeliterna i öknen. Under antiken användes den för att krydda mat och vin och den kom till norden med munkarna under medeltiden. I Kina trodde man att koriander gav evigt liv.

Koriander är en mild krydda som används i många maträtter, frön finns att köpa både som hela och malda,  bäst är att köpa de hela och torrosta dem då får man bästa aromen. Koriander ingår bla i garam masala och i vissa curry sorter. 

Koriander enligt ayurveda

Koriander är söt och har en svalkande effekt och renar njurarna. Den är bra för alla doshor men speciellt för Pitta personer för dess kylande effekt, den är även bra för matsmältningen (agni) och stimulerar aptiten, kan sänka feber och är vätskedrivande.

Koriander används för att behandla kvinnliga och manliga underlivsproblem. För kvinnor används växten för att behandla menstruationsproblem och för  män för att behandla otillfredsställande potens.

Innehåller naturligt östrogen.

Reducerar hetta i kroppen och lindrar feber, hudutslag och gasbildning.

Biverkan och försiktighet: Sänker blodtrycket, försiktighet vid medicinering mot diabetes och mot för lågt blodsocker

Hur används koriander?

  • Under pitta relaterade förlikningsfaser, typ hög feber, halsont =kylande
  • Vid eksem, klåda och andra hud inflammationer tex akne: (pitta relaterat) (ama)

– Tag   2 tsk frö och 10 russin lägg i ett glas vatten över natten. Sila och drick på morgonen. Kuren kan pågå i flera månader vid behov

För magkatarr:

–       2 tsk hel koriander och 2 tsk fänkål och 20 russin i 1 l kallt vatten. Låt stå i kylskåp över natten. Sila och häll på flaska. Drick rumstempererat under dagen. Kuren kan pågå i flera månader

Aptitstimulerande och mot magkramper:

–      1-2 tsk koriander i en kopp hett vatten. Låt dra i 10-15 minuter. I högst en månad

 Vid känselbortfall och cirkulationsbesvär:

–      Mixa en knippe färsk korianderblad och en halv vitlök i ett glas vatten