Fänkål

th[1]


Fänkål 

Fänkål är en kylande kryddar cirka 1,5 meter hög. Bladen är mycket finflikiga, dill liknande och doftar aromatiskt och lakritsliknande. Hela växten innehåller eteriska oljor. Fänkål härstammar från Medelhavsländerna.

Enligt ayurveda är fänkål extremt bra för matsmältningen och i Indien används fröna mot magknip, gaser i magen och slemlösande vid hosta. I Indien tuggar man ofta några fänkålsfrön efter måltiden för att undvika gaser, de eteriska oljorna verkar kramplösande på glatt muskulatur i tarmarna och bidrar till att gaserna fördelas i tarmen.

Vid lättare ögoninflammationer kan te på fänkål användas att tvätta ögonen med då den också har antiinflammatoriska egenskaper.

Hur använder man fänkål?

Vid förkylning och magproblem är det bra att dricka te, ca 1 tsk frön till 2,5 dl vatten, koka med fröna några minuter om du vill ha ett starkare te. Du kan också tugga okokta frön om du vill stimulera aptiten=agni.

Fänkåls frön är söta i smaken, och mald fänkål fungerar bra i såser. Fröna kan också sauteras i Ghi (renat smör) och adderas till grönsaksrätter.

Fänkål innehåller växtämnen som liknar kroppens eget östrogen.