Gurkmeja – Indisk saffran är kanske mera känt under namnet gurkmeja.
I över 5000 år har gurkmejan varit en viktig del inom den Ayurvediska traditionen, just på grund av sina medicinska egenskaper. Gurkmeja kommer från en växt, som heter Curcuma longa, varav roten ger gurkmejan. Den ser nästan ut som ingefära, fast lite spädare i sin form, kanske inte så konstigt med tanke på att den tillhör familjen ingefärsväxter.
Man tror att Marco Polo tog gurkmejan till Europa i slutet av 1200-talet, men den blev ingen populär krydda för varken matlagning eller för de medicinska effekterna. Utan glömdes mer eller mindre bort i det Europeiska köket.
Gurkmeja med dess växtsubstans Curcumin har i 40-års tid däremot intresserat forskarna. Positivt är att flera andra Ayurvediska, men även kinesiska örter/kryddor har studerats och fått allt större plats i den västerländska läkekonsten. Vilket är oerhört positivt och glädjande!
Det som har framkommit i flertalet studier är att gurkmeja har en inflammationshämmande inverkan på kroppen och hjälper kroppen att rena levern. Man har även funnit att gurkmeja kan stimulera gallans utrensning upp till 130 %.
Med tanke på att allt fler drabbas av cancer, så har man rent forskningsmässigt hittat att gurkmeja har en positiv effekt på olika cancerformer bland annat mage, tarm, bröst och lever. Det kommer allt fler forskningsresultat som bekräftar detta, som ett bra komplement till cancermediciner.
Möjligen är gurkmejan den mest kraftfulla krydda som vi har att tillgå, eftersom den har så enorma effekter på vår kropp. Ibland sägs det att gurkmeja är naturens kortison och antibiotika.
Vilka hälsoeffekter kan man då få av gurkmejan?
* Den stärker matsmältningen
* Stödjer levern och dess avgiftning
* Renar blodet
* Motverkar de skadliga effekterna av fria radikaler i kroppen
* Stödjer Alzheimers sjukdom ( denna sjukdom är ytterst sällsynt i Indien)
* Anti-inflammatorisk
* Bra vid hudproblem
* Motverkar och minskar spridning av cancer
* Effektiv vid Crohns sjukdom
* Bra vid diabetes typ 2
Hur mycket skall man då använda, allt från ett kryddmått till flera matskedar är bra. Dock finns en kontraindikation och det är att gravida skall vara försiktig och inte äta mer än 1 tsk/per dag, detta för att undvika irritation i mag- och tarmkanalen.
OBS! Om man äter blodförtunnande mediciner skall man rådgöra med läkare, eftersom gurkmeja kan ha blodförtunnande egenskaper.
Nedan får ni ett recept på en underbar GULDMJÖLK, som är varm yogisk dryck som passar bra på kvällen, eftersom det lugnar nervsystemet och hjälper kroppen att slappna av. Sen hjälper den kroppen att rensa ut toxiner och slaggprodukter, vilket är en extra fin bonus!
GULDMJÖLKEN
Golden Milk eller Gyllene mjölk: denna dryck har sitt ursprung i ayurveda och kan utifrån grundreceptet varieras med olika kryddor för att passa din smak. Grunden i Golden Milk är en pasta av gurkmeja och vatten som sedan tillsätts i mjölk som värms för att sedan smaksättas med honung och lite olja. Det går även utmärkt att tillsätta den gyllene pastan i smoothies, yoghurt, gröt, te, kaffe eller olika maträtter.
För att göra ”pastan” till mjölken:
- 1/2 dl mald ekologisk gurkmeja
- Ca 1 1/2 dl vatten
Gör såhär:
- Mät upp vatten och gurkmeja i en kastrull.
- Koka upp försiktigt under omrörning, sänk värmen och koka på låg värme i 7-8 minuter till en krämig pasta. Rör om då och då och tillsätt lite mer vatten om pastan känns för tjock.
- Det här pastareceptet räcker till många drycker och smoothies, så förvara pastan som blir över i glasskål med lufttätt lock. Håller ca 2 veckor i kylskåp.
För att göra Gyllene mjölk:
- 2 dl ekologisk mandelmjölk (eller valfri mjölk)
- 1/4 tsk gurkmeja pasta
- Ekologisk honung
- 1/2 – 1 tsk ekologisk kokosolja
- Om du önskar: några korn svartpeppar, kanel, kardemumma eller det som passar din smak
Gör såhär:
- Mät upp mjölken med pastan och vispa, värm till önskad temperatur.
- Tillsätt kokosolja och smaksätt med honung och eventuell krydda.
- Färdigt!
Nu har jag ny ekologisk gurkmeja i lager igen 100 gr, 80:-