Ingefära

th[1]


Ingefära

Ingefära får väl sägas vara kungen bland de ayurvediska örterna!

Liksom gurkmeja så är ingefära en rot. Hälsoeffekterna av ingefära är också dokumenterat fördelaktiga. Roten är särskilt bra på att stimulera och förbättra  matsmältningen, inom ayurveda rekommenderas den som aptitstimulerande medel innan måltid.

Den är också bra mot illamående och kan användas mot åksjuka. Vid förkylning och när man är frusen så är den värmande genom att den ökar blodcirkulationen.

Den är också inflammationshämmande och bra vid ledvärk och andra ledsjukdomar. Ingefära innehåller mycket potenta antiinflammatoriska ämnen som kallas gingeroler dessa ämnen tros vara förklaringen till varför så många människor med artros eller reumatoid artrit upplever reducerande smärtnivåer och förbättringar i sin rörlighet när de konsumerar ingefära regelbundet.

Hur används ingefära?

Du kan använda färsk ingefära eller torkad som finns i kryddhyllan, färsk ingefära är mildare i smaken, torkad starkare.

Ingefärste kan användas för förkylningar, halsont och orolig mage. Låt lite uppskuren ingefära eller 1 tsk torkad sjuda i vatten, låt svalna något blanda i honung och drick! ( ej överstiga 37 grader då det bildas slaggprodukter)

För bättre matsmältning ,ta ingefärsjuice och lime efter måltiden då det är bra mot gaser och smärta i buken .

För heshet, bröstsmärtor, rosslingar och hosta ta ½ tsk torkad ingefära, nypa svartpeppar med 1 tsk honung och 2 nypor bergssalt.

Förkylning, hosta, förstoppning och influensa symtom drick te gjort på 1 tsk av vardera torkad ingefära, kanel och fänkål.

Nu har jag ny ekologisk ingefära i lager igen 100 gr, 80:-