Kanel

 

 th[1]

Kanel

Kanel är en krydda som använts sedan många många år i människans kost och med mängder av olika användningsområden i maten samt för dess hälsoeffekter. Kanelen är bark från träd som växer i tropiska länder, kontinenter som Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika. Vanligast är Ceylonkanelen från Sri Lanka.

Kryddar du maten med kanel hjälper du din kropp att hålla blodsockerbalansen. Dels förbättras musklernas förmåga att ta upp glukos/blodsocker och dels töms magsäcken långsammare. Detta får resultatet att blodsockerkurvan blir flackare och att insulinnivån i blodet blir lägre, vilket i sin tur gör att kroppen blir mindre benägen att lagra fett.

Kraftigt bakteriedödande, ökar aptiten, svampdödande – motverkar Candide och jäsning.

Kanel är vanligast i Sverige runt jul, men kan med fördel användas året runt inte minst för dess hälsoegenskaper. Kanel har bland annat visat sig ha en lugnande effekt som minskar oro och stress. Dessutom innehåller kryddan bakteriedödande substanser som verkar förebyggande på flera olika sjukdomar orsakade av bakterier och virus.

Forskning visar att kanel bland annat kan motverka E.coli och Salmonella-bakterier samt stoppa tillväxten av asiatiska influensavirus. Som om detta inte vore nog kan kanel även hjälpa till att sänka blodtrycket och verka blodsockerbalanserande. Julgröten känns genast en aning nyttigare!

 En tesked kanel per dag är lagom, större dos kan ge skadliga effekter

Bra för Kapha och Vata